February 3, 2018

Dečija i preventivna stomatologija

Dečija stomatologija je grana stomatologije koja se bavi prevencijom i lečenjem bolesti usne duplje i zuba kod dece, kao i promovisanjem zdravstvenog vaspitanja.

Prve zubiće bi trebalo, kao i kod odraslih prati ujutru i uveče. Još od malena treba navikavati decu na četkice za zube i edukovati ih o važnosti održvanja oralne higijene. Pranje zuba bi trebalo da bude zabavno iskustvo, kako bi deca svaki sledeći put bila sve samostalnija i opuštenija. Prvo pranje zuba bi trebalo da bude neka vrsta igre, jer u tom periodu,jedinoih je tako moguće zainteresovati i razviti im znatiželju, pa samim tim i želju za ponavljanjem tog zabavnog rituala. Dečje paste za zube mogu se koristiti od druge godine života. One sadrži florid koji jača zubnu gleđ i sprečava stvaranje karijesa.

Prvu posetu stomatologu bi trebalo obaviti do prve godine života, jer rani oralni pregledi pomažu u otkrivanju ranog karijesa. Rana detekcija je jako bitna za održavanje oralnog zdravlja, menjanje loših navika, pa samim tim i prevenciju daljih oboljenja. Neka prva poseta stomatologu bude zabavno iskustvo. Detetu bi trebalo objasniti važnost redovnih poseta stomatologu i pustiti ga da se, kroz igru sa stomatologom, upozna sa stolicom, instrumentima, celokupnim procesom pregleda, koji bi za njega isprvo trebalo da bude neka vrsta igre, kako ne bi došlo do negativnih osećanja i razvoja odbojnosti prema stomatologu.

Zalivanje fisura bi trebalo obaviti oko šeste godine života, kada i prvi molari kreću da niču. Roditelji bi na vreme trebalo da primete prve stalne molare i da dovedu dete kod izabranog stomatologa. Zalivanje fisura se radi da bi se sprečila pojava karijesa na mestu fisura, u koje ne mogu da uđu vlakna četkice, ali zato mogu ostaci hrane i bakterije. Postupak ne zahteva brušenje ni uklanjanje tvrdih zubnih tkiva pa samim tim nije neprijatan za dete. Ova metoda vrlo uspešno sprečava nastanak karijesa u velikom broju slučajeva.

Ako niste ste sigurni kako bi trebalo obaviti ceo proces upoznavanja deteta sa održavanjem oralne higijene i posetama stomatologu, obratite nam se i mi ćemo Vam rado odgovoriti na sva Vaša pitanja. Dovedite svoje dete na prvi stomatološki pregled kod nas i uverićete se koliko zabavan može biti jedan stomatološki pregled.