February 3, 2018

Lečenje bolesti zuba i desni

Ukoliko niste redovno održavali higijenu usne duplje, može doći do razvoja bolesti zuba i usne duplje, kao što su: karijes, pulpitis (upala živca), gingivitis (upala desnih), parodontopatija.

 

 

Karijes

Karijes nastaje usled dejstva bakterija i njihovih produkata i toksina na gleđ zuba. U fisurama zuba (prirodna udubljenja na griznoj površini zuba) se zadržavaju ostaci hrane i ukoliko se zubi ne očiste četkicom, dolazi do stvaranja idealne podloge za razmnožavanje bakterija, koje su i inače stalno prisutne u usnoj duplji. One stvaraju kiselu sredinu u usnoj duplji i čim ph padne ispod 5,5 dolazi do razlaganja minerala iz kojih je zubna gleđ sastavljena i stvaranja karijesnih lezija. Ukoliko se ova bolest zuba ne leči nastaje bol, oštećenje zubnog živca i infekcija okolnih prostora. Počinje kao sitna tačka na površini zuba koja se može razviti u veliki kavitet. Nekad se može videti direktno okom a ponekad samo na rtg snimku, naročito ukoliko se nalazi između zuba.

Ukoliko karijes nije došao do zubnog živca nema kontinuiranih bolova, već bol traje samo dok se konzumira hrana i posle toga prestaje. U tom stadijumu popravka zuba obuhvata uklanjanje razmekšanog dentina i popunjavanje kaviteta odgovarajućim materijalima- plombiranje zuba.

Upala zubnog živca – pulpitis ( lečenje kanala korena )

Ukoliko se karijes ne ukloni na vreme, on dalje razara zubno tkivo (dentin) i bakterije se sve više približavaju živcu zuba. Kada zub postane osetljiv na termičke nadražaje (hladno, toplo), kao i na dodir, znači da je sloj zubnog tkiva toliko razoren da se nadražaji prenose direktno do živca. To se manifestuje intenzivnim bolovima koji su kontinuirani, a vrlo često pacijent ne može ni da odredi koji ga zub boli. Kada do pulpitisa dođe, jedino rešenje za taj  zub je devitalizacija, tj. uklanjanje pulpe (zubnog živca). Nakon toga se sprovodi adekvatan endodontski tretman, -detaljno čišcenje kanala korena zuba endodontskim iglicama, ispiranje kanala, aplikovanje pasti koje smiruju zapaljenje u unatrasnjosti kanala, u jednoj ili više faza i, kada zub postane potpuno neosetljiv, definitivno punjenje zubnih kanala. Tada bolovi nestaju, a tako napunjen zub može trajati do kraja života.

 

 

Gangrena

Gangrena zuba predstavlja potpuno odumiranje pulpe unutar korena zuba. Najčešći uzrok nastanka gangrene zuba je karijes. Širenjem karijesa od gleđi ka unutrašnjosti zuba bakterije dospevaju do pulpe. Usled njihovog dejstva dolazi do razlaganja tkiva pulpe što se manifestuje vrlo neprijatnim mirisom koji se pojavljuje kada se zub otvori. Ukoliko se ne tretira bakterijska infekcija se dalje širi na kost iznad korena zuba.

Nakon završene instrumentacije u kanale se postavljaju medikamenti koji pomažu u terapiji zuba zahvaćenih gangrenom. Po završenoj terapiji kanali korena zuba se pune gutaperka poenima i silerom i posle toga zub se zatvara.

 

Parodontopatija

Parodontopatija je tezi oblik upale desnih (gingivitis) i nju izaziva uglavnom dentalni plak, odnosno mikroorganizmi koji se nalaze i zive u njemu. Dentalni, odnosno zubni plak je bezbojna naslaga koja se vremenom taloži na zubima, jeziku i usnoj duplji, a može se ukloniti svakodnevnim pranjem zuba četkicom.  Posledica paradontopatije je klaćenje i ispadanje zuba u krajnjoj fazi.

Posle karijesa, parodontopatija je najrasprostranjenije oboljenje usne duplje. Čak 90% stanovništva ima neki oblik parodontopatije. Parodontopatija zahvata potporni aparat zuba ili parodoncijum. Patološki procesi koji se odvijaju u toku parodontopatije vode ka postepenom, ali progresivnom oboljevanju i konačnom gubitku jednog ili više zuba.

U slučaju gde je dubina parodontalnog džepa, koja normalno iznosi do 2mm, veća od 4mm, savetuje se opertivno lečenje. Gde su džepovi dubine do 3,4mm maksimalno, mora se sprovesti istrajna i dugotrajna terapija. Pre svega uklanjanje mekih i čvrstih zubnih naslaga (čišćenje kamenca), obrada parodontalnih džepova (kiretaža džepova), korišćenje interdentalnih četkica i konca, uz gelove za utrljavnje desni, kao i antibakterijskih rastvora za ispiranje usta. Potrebno je odrzavati parodontopatiju na istom stadijumu stalno, tj. ne dozvoliti dalji napredak bolesti, jer se ne može izlečiti. Ukoliko su paradontalni džepovi dublji od 4mm, najbolje rešenje je režanj operacija, ukoliko je to moguće izvesti, jer u terminalnoj fazi ništa ne može sprečiti ispadanje zuba.