February 3, 2018

Endodoncija

Endodontsko lečenje zuba, poznato je i kao «vađenja živca», koje se danas obavlja potpuno bezbolno uz anesteziju.

Zub je sačinjen od tvrdih spoljnih struktura kao što su gleđ, dentin i cement kao i mekog tkiva – pulpe, koja se nalazi u unutrašnjoj šupljini. Svaki živac ulazi u zub, kroz vrh njegovog korena. Od mesta ulaska, živac se pruža kroz centralni deo korena (kanal korena) i ulazi u širi prostor unutar krunice zuba, odnosno komoru pulpe. Zubni živac ima važnu ulogu u rastu i razvoju zuba, ali jednom kada zub nikne i završi razvoj, funkcija zubnog živca postaje senzorna funkcija, odnosno sposobnost zuba da reaguje na nadražaje (toplo ili hladno) .

Lečenje kanala korena podrazumeva mehaničku obradu kanala korena zuba i ispiranje ili dezinfekciju  raspadnutih organskih sastojaka i bakterijskih toksina koji su preostali nakon propadanja «živca». Svi gore navedeni uzroci mogu dovesti do zapaljenske reakcije okolnog tkiva, odnosno bola, otoka i drugih stanja koja prate svako zapaljenje. Nakon mehaničke obrade kanala korena i ispiranja kanala korena sledi njegovo punjenje posebnim pastama, kako bi prostor unutar zuba ostao hermetički zatvoren. Na taj način se otklanja mogućnost ponovnog naseljavanja bakterija unutar zuba i ponovnog javljanja zapaljenske reakcije sa svim svojim posledicama.

U slučaju da postoji periapikalna lezija (proces na vrhu korena zuba) postoje dva načina terapije:

 

  1. Konzervativni – obrada kanala primenom raznih lekova(ova terapija se sprovodi u nekoliko poseta stomatologu
  2. Hirurški tretman – apikotomija tj resekcija korena zuba (intervencija pri kojoj se odgnu desni i ukloni proces ili cista u kosti)